آیت الله محقق داماد گفت: مگر هر واجبی باید در قانون بیاید؟ آیا حج واجب نیست؟ آیا باید الان قانون گذاشت که همه حساب های بانکی به مرکزی گزارش شوند و بگویند این آقا پول دارد و باید برود مکه؟ مگر همه واجبها را باید الزام کرد؟ اگر کسی می خواهد حکومت اسلامی تشکیل دهد باید این را برای خودش حل کند. یک سری واجبات هست که با کرام الکاتبین است. ضامن اجرایش دست خداوند است.
جماران: یک مدرس برجسته خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم گفت: با قوانین و برخوردهای چکشی نمیتوان حجاب را درست کرد، بلکه باید دین مردم را درست کرد. عمده اعتقادات مردم است. باید دین و اعتقادات مردم را درست کرد و با بیان اصول عقاید مردم را به خدا معتقد کرد.
مشروح گفت و گوی کوتاه با آیت الله سید علی محقق داماد در پی میآید:
نظر حضرتعالی درباره قانون حجاب و عفاف چیست؟
چنین قوانین و چنین برخوردهایی نتیجه معکوس میدهد. حجاب جزء واجبات است و شکی در آن نیست، اما در عین حال برخوردهای اینچنینی نتیجه معکوس خواهد داد. اقدام بعضی از کسانی که سردمدار چنین قضایایی شدهاند، برای این است که حجاب را چهره خودشان کنند و خرابیهای خودشان را بپوشانند.
عدهای میخواهند خرابیهای خودشان را به این شکل، یعنی با طرح موضوع حجاب و عفاف در شرایط فعلی، بپوشانند.
مهمترین ویژگی یک قانون چیست؟
قانون باید قابلیت اجرا داشته باشد و قابل پذیرش در بین مردم باشد.
با قوانین و برخوردهای چکشی نمیتوان حجاب را درست کرد، بلکه باید دین مردم را درست کرد. عمده اعتقادات مردم است. باید دین و اعتقادات مردم را درست کرد و با بیان اصول عقاید مردم را به خدا معتقد کرد. عملکرد و رفتار مسؤلان و تصمیمگیران چقدر در ساختن یا از بین بردن اعتقادات مردم موثر است؟ من معتقدم در هر دو طرف آن خیلی خیلی موثر است؛ هم عملکرد درست و هم نادرست.
درباره نامه برادرتان آیتالله سید مصطفی محقق داماد به مراجع عظام تقلید چه نظری دارید.
نامه ایشان حرف بسیار درست و حاوی نکات درستی بود. برای اینکه نمیتوان حجاب را با چکش درست کرد.